5 Disember 2024 – Syabas dan tahniah kepada Malaysia atas kejayaan Budaya Sarapan di Malaysia: Pengalaman Menjamu Selera Masyarakat Pelbagai Etnik (Breakfast Culture in Malaysia: Dining Experience in a MultiEthnic Society) yang telah disenaraikan di bawah Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, UNESCO. Pengumuman ini telah dibuat oleh Intergovernmental Committee for the Safeguarding of
the Intangible Cultural Heritage (IGC ICH) semasa sesi ke-19, IGC ICH yang berlangsung di Asuncion, Paraguay pada 2 hingga 7 Disember 2024.
Keputusan pencalonan Budaya Sarapan d
i
Malaysia telah diumumkan pada jam 4.40 petang waktu di Paraguay bersamaan dengan jam 3.40 pagi waktu Malaysia. Badan Penilai (Evaluation Body) memutuskan Budaya Sarapan
di Malaysia telah memenuhi semua kriteria yang digariskan oleh 2003 Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, UNESCO.
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) melalui Jabatan Warisan Negara (JWN) telah mengemukakan dokumen pencalonan Budaya Sarapan di Malaysia kepada pihak sekretariat UNESCO pada 30
Mac 2023. Ia merupakan pencalonan pertama yang berkaitan dengan makanan dan gastronomi Malaysia. Terdahulu, Malaysia telah mendapat pengiktirafan bawah 2003 Convention ini untuk Mak Yung (2005), Dondang
Sayang (2018), Silat (2019), Upacara Ong Chun/Wangchuan/Wangkang, pencalonan bersama China (2020), Pantun, pencalonan bersama Indonesia (2020), Songket (2021) dan Mek Mulung (2023).
Budaya Sarapan di Malaysia mencerminkan kepelbagaian budaya, keharmonian, penglibatan dan penerimaan masyarakat pelbagai etnik di Malaysia dan merupakan elemen warisan kebudayaan tidak ketara yang
selari dengan kriteria UNESCO, sekaligus memberi impak dalam hubungan sosial masyarakat serta mencerminkan kekuatan dalaman Malaysia sebagai sebuah negara yang berbilang kaum. Kejayaan pengiktirafan budaya ini akan menggalakkan lebih banyak usaha perlindungan warisan tidak ketara dapat dilakukan secara sinergi melibatkan banyak pihak berkepentingan termasuklah pihak kerajaan bersama persatuan dan komuniti tempatan selain membuka peluang jaringan kerjasama yang lebih luas dalam pelbagai bidang. Pengiktirafan ini
juga membuktikan komitmen MOTAC dalam melindungi warisan kebudayaan tidak ketara, sejajar dengan Teras 3 Dasar Kebudayaan Negara (DAKEN) iaitu memfokus kepada usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan budaya.
Pengiktirafan Budaya Sarapan di Malaysia sebagai warisan tidak ketara UNESCO ini merupakan hasil usaha kerjasama kolektif semua pihak yang terlibat khususnya warga Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya
termasuklah Jabatan di bawahnya iaitu Jabatan Warisan Negara. Pihak lain yang terlibat bagi menjayakan pengiktirafan ini adalah Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia, Pejabat Delegasi Tetap Malaysia ke
UNESCO dan Kementerian Luar Negeri. Pengiktirafan ini juga sekaligus menunjukkan kredibiliti Malaysia ke persada dunia sebagai calon yang selayaknya menduduki Kerusi Lembaga Eksekutif UNESCO bagi tahun
2025-2029.
Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat
KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)