PUTRAJAYA: Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) bakal meningkatkan usaha mempromosi penggunaan sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan bagi memastikan Malaysia mempunyai bekalan ayam yang berterusan dalam jangka masa yang panjang.
Menurut Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin dalam sebuah kenyataan media, antara punca kenaikan harga ayam adalah disebabkan harga makanan ayam yang tinggi.
Ekoran harga makanan ayam yang meningkat, haiwan ternakan tersebut mendapat bekalan makanan yang kurang dan menyebabkan kadar pertumbuhan mereka terjejas sekaligus memberi kesan terhadap bekalan ayam.
Malaysia mengimport sebahagian besar makanan ayam yang kebanyakkannya diperbuat daripada bijirin seperti jagung dan kacang soya namun sumber-sumber ini sedang menghadapi kekurangan akibat perang di Ukraine dan juga keadaan cuaca yang tidak menentu.
Bagi mempromosikan penggunaan sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan, KPPK akan mengadakan perbincangan bersama pihak berkepentingan lain bagi mengkaji semula dasar eksport kek isirung sawit (PKC) yang akan memihak kepada ayam pedaging tempatan.
YB Datuk Hajah Zuraida turut berkata bahawa buat masa sekarang negara mengeksport PKC untuk industri lembu Eropah.
KPPK juga bakal bekerjasama dengan agensi berkaitan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan kerajaan negeri untuk meneliti kadar ketersediaan sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan dengan segera.
Kerjasama bersama institusi penyelidikan seperti universiti awam juga bakal dibentuk bagi melihat cara untuk meningkatkan kualiti PKC termasuk mengurangkan kandungan serat dalam PKC.